Monday, April 3, 2017

BANDA ACEH DAN PULAU SABANG YANG SANTAI BANGET


RABU 24-8-2016
after 7 months,
Setelah gagal pada percubaan pertama tahun 2015, aku berjaya sampai ke Banda Aceh, misi adalah untuk melawat kesan tinggalan Tsunami 2004.
Lepas berniat musafir aku dan Ainaa keluar kira-kira jam 2pagi menuju Terminal Bersepadu Selatan. Perancangan awal untuk terus ke airport menaiki kereta terpaksa dibatalkan kerana kawan yang sepatutnya menghantar kami ke airport sedang di rawat di hospital kerana denggi.
Kami telah menempah jetbus secara atas talian dengan harga RM10 seorang untuk ke KLIA2 pada jam 4 pagi. TBS mengenakan sewa parking RM4 untuk satu hari. Memang berbaloi. Setelah memastikan kereta berkunci dan selamat aku berserah dan memohon perjalanan kami dipermudahkan. Ini merupakan trip aku paling lama iaitu selama tujuh hari dan paling gila kerana hanya kami berdua je. Xpe, Allah ada. Maklumlah, aku bukan level hardcore traveler. Newbie je ha.
Harga tiket aku dapat dari AirAsiaGo dengan harga RM37 untuk laluan sehala. Memang aku sudah plan untuk menyambung trip, sebab itu aku membeli laluan sehala dahulu. Sbb aku suka berjalan dan menyambung trip ke tempat lain. Sama mcm trip aku last year. Krabi – Haytai tp xsmpai seminggu, trip hanya 4 hari. 2mlm di krabi dan semalaman di hatyai, baki 1 mlm di dlm ktm.
Boarding time pkul 7am di gate 23 paling hujung. Azab nk berjalan. Nasib muda remaja lagi. Perjalanan selama 1.30 dan Indonesia sejam kebelakang KL. Sebelum smpai flight attendance meminta semua penumpang mengisi borang. Bila smpai di balai ketibaan aku perasan cuma aku dan Ainaa je warganegara Malaysia perempuan dan seorang lelaki. Lelaki ni berdua asalnya, tapi kawan dia xlepas sbb mslh passport. Kantoi time dah beratur nak naik flight. Bukan rezeki la tu. Sian jugak. FA tak lepas dia, so aku assume dia tak fly sbb tak nmpk kt sana.
Time bekfes haruslah lapo. Lepas daftar masuk di kaunter kami cri makanan. Igt nk check in terus flight ke medan sabtu nnti, 27 august 2016. Jadi kami pilih utk duduk lepak di depan kaunter citilink je. Ticket citilink ni aku dpt dr tiket.2u dgn rm99 1 way to medan from aceh.
Kt sini ada kejadian kelako y buatkan aku dan ainaa terkejut besar. Kami tnya apa y ada for bekfes, skli dia jwb “pork mie” aku dah mcm… huh? Apa? “porkmie” ternganga kami. Myb dia rasa aku dgn ainaa salah fhm, jd dia tunjuk “pop mie” hahahahahahahah kira instant maggi lah.

Aku minum hot milo, dan sejenis kuih tradisional aceh, timpan namanya. Ainaa pulak mcm biasa, coffee lover ofkos cri coffee jua. Apa sedap beno kuih ni, aku smpai p kaunter mintak lg 2, so total bekfes kami adalah rm10, kira2 30,000 IDR. standard epot utk secawan coffee, milo dan 3 bijik kuih timpan. Mahal lah!

Lepas bayo aku tnye kt budak cashier, pkul bpe kaunter citilink bukak, jam 4 sore dia membalas. Huh? 4pm? Lmbt sungguh. Sbb kami plan terus je ke sabang nk naik ferry. Xpuas hati aku tnye org lain, jwpnnya sama, jam 4 sore. Jadi kami plan utk ke epot smula lepas balik dari sabang keesokkan hari utk cek in.
Jadi kami terus ke kedai depan pintu keluar epot dan membeli kartu, simkad SIMPATI dgn harga 80,000. Ini tips klo korang nk bli simkad. Sbb kt sana simkad dia ada y size kecik n ada y beso. Jadi klo beso dia bagi ko potong sendiri pkai alat dia. Tapi!! Klo salah potong and kad tu xleh read ko xleh tukar. Sbb kami kena and nasib baik dia bagi tukar sbb kami xsalah potong Cuma kad tu myb belum diaktifkan.. jadi, korang dinasihatkan untuk cri kad y dah potong mmg cm size sim kad malaysia, pastu try on n google dlu bfore keluar dr kedai. Klo xleh selagi tu korang try. klo x rugi, korang try and jangan keluar pada kedai pendek citenya
Kami bli 2 kad, 1 je y ok. 1 lg mintak balik duit sbb ada abg taxi y tolong bsembang dgn budak kedai tu klo x lebur jugak rasanya. Ini pun selepas beberapa kali on off, tukar hanpon bagai and still xleh so kmi assume y kad ni xactive sbb tu dia bg tukar. Jd abg taxi tu jnji nk bwk kami p bli simkad baru otw hantr ke jetty sabang.
Kira2 30min menaiki taxi ke jetty dgn byrn 70,000 IDR. Kira2 dlm rm20 sorang. Mahal la sbb kmi berdua. Klo berempat dlm rm10 ye dak. Aslnya nk naik becak, tapi hujan lebat so xdk pilihan selain naik taxi.
Kmi smpai jetty before 11 tp dia ckp next ferry 1.30. itu je ferry y ada. Nak xnk, dah itu je y ada dan kami terbuang sikit masa kerna sbg manusia sapa y mmpu menghalang hokum Allah? Yedak? Jadi kmi mmbeli je takot tic abes jd bayaran 25,000 seorang. Bila dh hujan kami hanya lepak di jetty dan sempat lunch dgn 40,000 utk berdua. Sedap jugak lah. Deorg xkn sedar y kita Malaysia smpai dia tnye soklan n ko ternganga xtau nk jwb apa. Ada slang dia sndri. Skligus dia bertanya “malaysieee” huruf E pnjg di belakangnyeeeee. Kami hnya mngangguk dan tersenyum. Pulak tu ko bwk bagpack y agak beso.

Menurut local sini, hujan dh 2 hri non-stop. So, korang smua sila elakan tarikh y sama cm kami p. Then again, as I mentioned earlier.. hukom Allah, ko sapa? smua kuasa Allah kan? 3x aku ke toilet smntara mnggu ferry. Hampir 1.30 kmi tgu ferry depan jetty tapi ternyata ferry y akan ke seberang tak de tanda nk bergerak. Rupanya, ferry tu ada di sebelah kanan hujung. Ferry lain. Nasib xterlepas. Dlm hujan renyai renyai2 kmi berlari menuju ferry. Aku lihat beberapa couple mat saleh pompuan mengenakan long pants and shawl. Myb dorg dh maklum banda aceh ini seperti apa. Bagus lah. And FYI, 2 mlm di sabang aku xpernah jumpa anak muda, I mean anak dara y free hair. Semua berjilbab.
Bila dh dlm ferry ni org akn tgok ko sgt aneh. Ternyata hanya aku dan ainaa shj dr Malaysia dan psgn mat saleh td. Y lain adalah local Indonesia. Kami memilih tingkat 2 sbb nk duduk n tdo. Hehhe. Penat jugak lah. Sebelah aku ada macik dgn anak dia y 7months pregnant. Jam 2.30 bru feri bergerak. Myb sbb hujan lebat. Ombak besar.
Dlm ferry ni mmg ramai penjaja tau. setiap 5 minit org y sama pusing tepi ko mnjual dan seakan-akan memaksa utk membeli. Ainaa beli murtabak, pdhal itu adalah telur dadar 5,000. Hahahhaah. Klako sungguh bila ingt. Sbb dia nk tnye pacik tu, murtabak dging ke ayam?
kami memlilih utk tidur. Sblum ferry bergerak, kapten ferry mmbuat announcement dn meminta penumpang membaca doa menaiki kenderaan. Patot dicontohi aku rasa. Perjalanan selama 1.30 minit xterasa sbb kmi lepak di ruang dalam (pdhal tido), bila dh nk smpai bru kmi keluar melihat view dan meminta mcik utk melihat beg kami.
Allahuakbar, lawa teruk sabang ni. Hujan dah berenti. Macik ni offer p umah dia minum kelapa muda. Aku rasa trip ni plg bes sbb aku cuba berbaik dgn local dan aku mendapat layanan y sgt baik dr stangers. Alhamdulillah. Kami menolak pelawaan sbb plan hnya 1 mlm di sabang dan byk tempat y kmi rencanakan. Klo p minum  air kelapa kn rugi masa. Eh?
Sebaik turun ferry kami cri taxi utk pergi ke arpen hotel di pntai iboih. Aku booked melalui traveloka dgn rm77 per night. Cukup 1 mlm sbb misi plg utama di sabang adalah KM Null. Taxi 60,000 ni kira cm prebet sapu la. Rijal namanya. Ramah amat. Penat aku nk mlayan. Kira2 30min jugak nk smpai iboih. Rijal pesan klo nk naik moto hati2, sbb jln ke KM Null teruk n licin memandangkan dh 2 hri hujan di banda aceh dan sabang. Aku mengiyakan shj, sbb nk baik dgn local

Lawa jugak arpen, depan laut. Lepas mandi kmi keluar acah2 local amek gmbo sightseeing bagai. Lepastu kmi p dinner masakan panas atas bukit kira2 1km jln kaki. 40,000 for 2. Masakan mcm ikan sweet sour, ikan tongkol la tapinya. Otw balik aku singgah kedai kecik bli fridge mgnet. Aku ni mmg hantu klo fridge mgnet. Cm nk makan klo belinya. Aku bli jugak sbb sabang xleh bli kt banda aceh. Jadi aku byr 18,000 utk 4ketoi.
Pastu balik bilik, harapan esok pagi xhujan lah sbb nk p KM Null nih weh!
Kami pun tido, aku ni jam 4 pagi dh cerah mata sebab takot terbabas kang menangis xberlagu. So rasanya stop sampai sini dlu and kita jumpa next time in next entry

Friday, September 23, 2016

BANDA ACEH 24-27 AUGUST 2016



teaser, nanti aku akn update iti sume di banda aceh, tau mmg xdk y membaca, but i keep for my future reference, INSYAALLAH

Friday, May 20, 2016

HUTAN LIPUR BERKELAH, GAMBANG

Insyaallah bila Allah Izin lagi

ROYAL BELUM, PERAK

IN OUR BOATHOUSE A WEEK AFTER RAYA WITH MY FRIENDS. IT HAPPENED LAST YEAR AND I IS MISSING U

Monday, March 21, 2016

Sunday, February 14, 2016

My girlfriend

Wht to say?

I wanted to be a good daughter for u as promised a few years back.
Then, a big part of me already success.

2 hours on the road to reached hometown and left u on this weekend due to some reasons.

My dear girlfriend.
Specifically my mak,
Thank u for every single thing tht u done for me.
I can't pay u even I owned a mountain of gold and diamonds around the globe.

U r freaky awesome.
And I love u muchly.
Moga ALLAH setuju.
Amin.